Brambory se při hubnutí nesmí, protože jsou plné škrobu.
Po bramborách se tloustne.
Nejhorší příloha jsou brambory, jsou nezdravé.
Proč si myslíte, že nejsou zdravé?
To už si nepamatuju, někde jsem to četla a bylo to tam opravdu dobře vysvětlené. Už je nejím, ale měla jsem je ráda.
Roky posloucháme písničky o škodlivosti brambor a obsaženém škrobu.
Celé roky se divíme, kde se tyhle bludy vzaly a kde se pořád berou?
Nooo, nedávno jsme na sítích viděli tohle.
Pro autory příspěvku to bude nepříjemná pravda, ale vy si zřejmě oddechnete a brambory s klidem naservírujete celé rodině.
Fakta o bramborách, žádné pocity a domněnky!
- Hlavní složkou brambor jsou sacharidy, a to především ve formě škrobu. Škrob ale není sprosté slovo. Jedná se o zásobní polysacharid rostlin. Živočichové včetně člověka mají glykogen ve svalech a játrech, rostliny mají zase škrob a najdeme jej i v jiných plodinách než bramborách.
- Množství sacharidů v sušině se nějak neliší od obilovin. Díky vysokému obsahu vody mají ale brambory ve srovnání s jinými obilovinami obsah sacharidů a kalorickou denzitu nejnižší. Podívejte se na srovnání do tabulky.
Hodnoty jsou na 100 g příloh v uvařeném stavu, ať neporovnáme jablka a hrušky dohromady a srovnáváme přílohy tak, jak je běžně konzumujeme.
Brambory | Rýže | Těstoviny | |
kJ | 310 | 550 | 640 |
Bílkoviny | 2 | 3 | 5 |
Tuky | 0 | 0 | 1 |
Sacharidy | 14 | 30 | 31 |
Z toho cukry | 1 | 0 | 1,4 |
Vláknina | 1,7 | 1 | 1,5 |
Zdroj: https://www.stobklub.cz/potraviny-kategorie/448/
- Dalším častým argumentem pro zavržení brambor je vysoký glykemický index (GI). Ten je, stejně jako v případě jiných potravin, ovlivněn kulinární úpravou. Nejnižší GI mají brambory vařené ve slupce, na vyšší hodnoty se dostáváme u brambor pečených nebo hranolek. Vždy ale přemýšlejte nad skladbou celého jídla. Brambory většinou nekonzumujeme samotné ale společně s masem, vejci, zeleninou apod., což GI celého jídla výrazně snižuje a vaše obavy neguje.
- Vláknina obsažená v bramborách je tvořena především rezistentním škrobem, v menší míře neškrobovými polysacharidy jako je celulóza, hemicelulóza, lignin a pektin. Vařené a následně vychlazené brambory obsahují vyšší koncentrace rezistentního škrobu, takže žádné obavy z brambor, které vám od oběda zbyly, protože budou nutričně ještě výhodnější skrze vyšší obsah vlákniny. Tak si ze zbylých brambor připravte třeba salát (recept od STOBu najdete na konci článku).
- Bílkoviny brambor patří svým aminokyselinovým složením mezi velmi kvalitní, ve srovnání s jinými plodinami mají brambory ale nejnižší množství bílkovin. Hlavním proteinem v bramborách je patatin, který u některých jedinců může způsobovat alergie. V populaci je to ale velmi vzácné a spíše narazíte na jedince alergického na bílkovinu kravského mléka nebo lepek než na bílkovinu z brambor.
- Brambory jsou cenným zdrojem vitaminu C (protože je jíme ve vyšších množstvích) a draslíku – minerální látky, která podporuje nervovou, svalovou a srdeční funkci a zdravý krevní tlak. Dále poskytují vitamíny B, železo, hořčík, fosfor, zinek a měď.
- Brambory obsahují nízké koncentrace kyseliny fytové. Ta je považována za látku antinutriční, protože snižuje využití minerálních látek v trávicím traktu člověka. Díky nízkému obsahu této kyseliny jsou minerální látky obsažené v bramborách dobře využitelné naším organismem.
- Rizikovou složkou brambor je skutečně na obrázku výše zmíněný alkaloid solanin nebo také chaconin. Jsou to přírodní toxické látky, které si VŠECHNY rostliny vytvářejí na obranu proti škůdcům, a to od virů až po býložravce. Dalšími příklady jsou tomatin v zelených rajčatech nebo lektiny v luštěninách.
Obsah solaninu v současně pěstovaných odrůdách brambor je limitován vyhláškou, nemusíte se proto nadbytečného příjmu bát. Určité riziko představuje konzumace zelených nebo nazelenalých hlíz, hlíz s delšími klíčky a největší obsah alkaloidů je přímo v bramborových klíčcích. Ale ruku na srdce, opravdu jíte klíčky a zelené brambory? Dobře, pro jistotu vás upozorňujeme, nedělejte to.
A pro klid na duši, brambory bohaté na glykoalkaloidy poznáte podle hořké chuti a pocitu pálení v ústech. Tyhle signály mohou být známkou potenciální toxicity.
Navíc, jak už to v přírodě bývá, i přes negativní účinky mají glykoalkaloidy také příznivé účinky. Vše závisí na dávce. Například působí jako antihistaminika, vyvazují cholesterol z trávícího traktu, působí proti patogenům nebo mohou mít chemoprotektivní účinky a další.
- Díky obsahu vody jsou brambory nejméně energetickou přílohou a při hubnutí si jich můžete dopřát objemově nejvíce a hezky si naplnit bříško. V jedné studii zkoumající sytost po konzumaci izoenergetických porcí sacharidových příloh, brambory účastníky studie zasytili více než těstoviny, rýže a chléb.
Co napsat závěrem?
- Brambory jsou skvělou lehce stravitelnou potravinou s vysokým obsahem sacharidů, poskytují množství vlákniny, vitamínů a minerálních látek.
- Ze všech příloh mají nejnižší energetickou denzitu a hodí se i při hubnutí.
- Jsou chutné a v kuchyni je připravíte na stovky způsobů.
- Samozřejmě rozum do hrsti. Nebavíme se zde o hranolkách, chipsech, kroketách, bramborácích a jiných podobných „dobrotách“. Nevhodné nutriční složení v těchto případech není způsobeno bramborami, ale nevhodnou kulinární úpravou
Zabojujme společně proti bludům a uvařme si něco dobrého – jak jinak než s bramborou v hlavní roli
Bramborový salát s tuňákem a olivami
Bramborák pečený v troubě
Bramborové šišky s mákem a tvarohem
Všechny recepty najdete také v programu Sebekoučink.
Sebekoučink vám pomůže s kontrolou denního energetického příjmu a dalších důležitých ukazatelů.
Ohlídá za vás příjem makroživin (bílkoviny, tuky, sacharidy), příjem rizikových živin (cukru, soli a nasycených mastných kyselin) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.
V programu najdete kromě receptů i ukázkové jídelníčky o různých energetických hodnotách.
>>Vyzkoušejte program Sebekoučink na 3 dny zdarma<<
Zdroje:
Dostálová, Málková: Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267054/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/patatin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32040399/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28535508/
Mohlo by Vás zajímat
Komentáře je možné psát až po přihlášení.